Æblesmør med chili
Det har rigtig rusket udenfor her til aften, så der er masser af tid til indendørsaktiviteter.
Jeg fik en ny leverance af æbler fra min mors have, så der var rig mulighed for at få eksperimenteret lidt med at lave æblesmør.
Portionen her er relativ stor, så du kan sagtens halvere den eller prøve med nogle andre smagskombinationer.
- 2 kg syrlige madæbler
- 0,7 – 1 liter vand
- 350 g rørsukker
- 150 g mørk muscovadosukker eller brun farin
- 3 stænger vanilje
- 1 finthakket chili
Skyl æblerne og skær æblerne groft ud, bevar kernehus, skræl og hele baduljen på. Det sigtes fra efter kogning. Kernehus og skræl er fyldt med pektin så “smørret” tykner bedre.
Put æblerne i en stor gryde med vandet og kog langsomt op og kog det i en times tid, eller til alle æblerne er kogt møre. Rør godt i det undervejs.
Tilsæt evt. lidt mere vand hvis det er for tykt.
Sigt æblemosen gennem en sigte og brug bagsiden af en øse til at mose det igennem.
Skyl gryden ren og hæld mosen tilbage. Tilsæt sukkeret, chili og vanilje og kog æblesmørret ved lav-middel varme i ca en time. Der skal røres ret ofte i æblesmørret så det ikke brænder på.
Når æblesmørret er kogt færdigt og du har fisket vaniljestængerne op, hælder du æblesmørret på skoldede (og evt. skyllet med Atamon for længere holdbarhed) sylteglas.
Chilien giver et dejligt bid til den søde æblesmør.
Ingen kommentarer endnu